drop down menu

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Βορεάδης Ιωάννης: 2 αδημοσίευτες εργασίες (1963-64)

  • Βορεάδης Ιωάννης - Άσκησις Γεωμετρίας (1963)
  • Βορεάδης Ιωάννης - Άσκησις Γεωμετρίας (1964)

Ευγνωμονούμε τον συγγραφέα τους και τον μεσάζοντα, φίλο και ρομαντικό της Γεωμετρίας Γιάννη Καράμπελα.



Σχολικό Έτος 1962-1963

Είναι η τελευταία χρονιά που οι εξετάσεις των σχολών γίνονται μέσα στις σχολές, δηλαδή όποιος ήθελε να εξεταστεί στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ και στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ έπρεπε να εξεταστεί στα μαθήματα, στην ύλη και στα θέματα που θα έβαζαν οι καθηγητές των σχολών αυτών, αρκεί να μην έπεφταν οι ημερομηνίες εξέτασης η μια πάνω στην άλλη. Συνήθως η εξεταστέα ύλη ήταν όλη η διδακτέα του τότε Λυκείου αλλά εξαρτιόταν από την εκάστοτε σχολή. Από το σχολικό έτος 1963-1964, άλλαξε το σύστημα και τα θέματα έβγαιναν κεντρικά (με εξαίρεση τις Στρατιωτικές Σχολές) από το Υπουργείο Παιδείας.

Την εποχή εκείνη (1945-1980), στις θετικές σχολές οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε 3 διαφορετικους κλάδους μαθηματικών είτε σαν μια εξέταση είτε σαν περισσότερες, τους εξής 3:  Άλγεβρα, Γεωμετρία και Τριγωνομετρία. Για το Πολυτεχνείο για παράδειγμα, 3 από τα 6 εξεταζόμενα μαθήματα ήταν τα 3 αυτά Μαθηματικά, με τα υπόλοιπα να είναι Φυσική - Χημεία - Έκθεση (το 1963).  Στα φροντιστήρια της εποχής, οι περισσότεροι καθηγητές είχαν ειδικευτει και δίδασκαν μόνο ένα από τα 3 αυτά μαθήματα.  Ο Δάσκαλος \ θρύλος της εποχής εκείνης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία ήταν αδιαμφισβήτητα ο Ιωάννης Ιωαννίδης.

<συνεχίζει ο  νευροχειρουργός (!) Γιάννης Καράμπελας>

Ο κύριος Γιάννης Βορεάδης εισήχθη 1ος στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ το 1963.  Λέγεται πως ήταν ο καλύτερος μαθητής \ υποψήφιος στην Γεωμετρία στο Φροντιστηριακό τμήμα του Γιάννη Ιωαννίδη.  Η συζήτηση την ώρα του μαθήματος κατέληγε μερικές φορές σε έναν διάλογο μεταξύ Ιωαννίδη και Βορεάδη πάνω σε προεκτάσεις των ασκήσεων που πρότεινε ο Ιωαννίδης και τις οποίες μόνο ο Βορεάδης έλυνε. Οι υπόλοιποι μαθητές απλά παρακολουθούσαν χωρίς να καταλαβαίνουν και πολλά.  Τον ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των σκέψεων του πάνω σε δυο θέματα δικής του έμπνευσης από εκείνη τη ''ρομαντική'' εποχή της Γεωμετρίας. 

Χάρη στον Γιάννη Καράμπελα, καλό φίλο της Γεωμετρίας και συνεργάτη στην αναζήτηση αρχειακού υλικού Γεωμετρίας προκειμένου να διασωθεί, οι εργασίες του Βορεάδη από τότε δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Άλλωστε το χρωστά στους υπόλοιπους ρομαντικούς της Γεωμετρίας, να θαυμάσουν ένα μέρος από την σκέψη ενός τόσο ικανού στην Γεωμετρία την εποχή εκείνη.

                                                    Άσκησις Γεωμετρίας                                            
                                                 Αθήνα 1963 (7 σελίδες)                                         

https://drive.google.com/open?id=0B9uh0VymSVrpTGt6SDVJT1UxZUE

   Άσκησις Γεωμετρίας
  Αθήνα 1964 (15 σελίδες)
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpMGl5ay05eVVXZnc/view?usp=sharing




Το ευχαριστώ φαντάζει πολύ λίγο για την προσφορά αυτή.


Μια πρόταση
Το διαδίκτυο είναι μια ευκαιρία \ εναλλακτική \ διέξοδος για όποιον έχει παλιές εργασίες Ευκλείδειας Γεωμετρίας (δικές του ή άλλων) ή φυλλάδια ασκήσεων φροντιστηρίων ή τετράδια από μαθήματα γνωστών Γεωμετρών για να τα μοιραστεί με κοινό που θα τα εκτιμήσει δεόντως. Ο καθένας μπορεί πλέον να τα μοιραστεί μαζί μας, αφενός για να διασωθούν (είτε να τα σκανάρει ο ίδιος, είτε να μου τα δανείσει για να τα σκανάρω και να τα ανεβάσω δημόσια) κι αφετέρου για να προσφέρει με τον τρόπο αυτό στους υπόλοιπους ρομαντικούς της Γεωμετρίας που θέλουν να δούν κάτι ακόμα. Άλλωστε τι νόημα έχει να ετοιμάζει κάποιος φοβερές εργασίες στο πιο όμορφο μάθημα <της Γεωμετρίας> και να τις φυλάει κρυμένες μέσα στο ντουλάπι του; Η αναγνώριση του κόπου καθενός μας από κάποιον σχετικό με το αντικείμενο είναι αυτό που μας γεμίζει και μας δίνει την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε. Η επιστήμη εξελίσσεταί, ο κόσμος προοδεύει, όλοι γινόμαστε σοφότεροι όταν δημοσιεύονται \ κοινοποιούνται τα συμπεράσματά\ αποτελέσματα \ μελέτες στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, αν έχετε κάτι σχετικό, στο parmenides51 παπάκι gmail.com.

Μια υπενθύμιση
Οι υπόλοιπες εργασίες Γεωμετρίας συγκεντρώνονται στην Κιβωτό των Εργασιών της Γεωμετρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου