drop down menu

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Φιλίππου Βασίλειος

  • Φιλίππου Βασίλειος - Στερεομετρία (4η εκδ. 1977)

Για την αγάπη της Γεωμετρίας κάθε τρίμηνο θα σκανάρω και θα ανεβάζω κι από ένα παλιό καλό βιβλίο Γεωμετρίας που καθένας μας θα ήθελε να έχει στην βιβλιοθήκη του. Μην περιμένετε να ανεβάσω ούτε την Γεωμετρία των Ιησουιτών  (που ακόμα υπάρχει στο εμπόριο είτε σε παλαιοβιβλιοπωλεία είτε μπορείτε να την παραγγείλετε από κάποιο βιβλιοπωλείο) ούτε την 6τομη (!) Γεωμετρία του Κισκύρα (εκ των οποίων οι 3 με το ψευδώνυμο Τσαρούχης, που ακόμα κυκλοφορεί και μπορεί κανείς να αγοράσει από την ΕΜΕ). Θα ανεβάζω βιβλία που είναι καλά στο είδος τους και δυσεύρετα. Μια προσωπική εκτίμηση και ταξινόμηση για το ποια βιβλία θα πρέπει να περιέχει μια ιδανική βιβλιοθήκη Γεωμετρίας βρίσκεται εδώ. Άλλα βιβλία Γεωμετρίας που έχω βρεί στο διαδίκτυο συγκεντρώνονται εδώ.

Ας ξεκινήσω με ένα βιβλίο γνωστό στους Θεσσαλονικείς, την Στερεομετρία του Φιλίππου.
(Από τον δαίμονα του τυπογραφείου υπάρχει ένα λάθος στην αρίθμηση του πρωτοτύπου στις σελίδες 109-111. Σκάναρα όπως ήταν το βιβλίο, δεν λείπει από εκεί καμία σελίδα.)
 
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpRTFDdExZeElXemM/view?usp=sharing

Υ.Γ. Η Γεωμετρία των Ιησουιτών σε γαλλικές εκδόσεις βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή εδώ.

Ευπρόσδεκτά είναι οποιαδήποτε τετράδια Γεωμετρίας από οποιονδήποτε μεγάλο Γεωμέτρη της εποχής πριν το 1980, είτε τα σκανάρει κάποιος και μου τα στέλνει, είτε επικοινωνεί μαζί μου στο parmenides51 παπάκι gmail.com για να τα δανειστώ και να τα σκανάρω ο ίδιος, προκειμένου να διασωθεί κάτι ακόμα.Το ίδιο ας κάνει όποιος άλλος  έχει τον χρόνο και την διάθεση να σκανάρει οποιοδήποτε εξαντλημένο βιβλιο Μαθηματικών γενικότερα, όχι απαραίτητα Γεωμετρίας, με την πρόθεση να ανέβει δημόσια για να διασωθεί και να το βρίσκουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου