σχολικό υλικό για μαθητές προχωρημένο υλικό για ρομαντικούς επιπλέον υλικό για καθηγητές εξαντλημένα αρχεία σκαναρισμένα προσωπικό υλίκο
Μαθηματικά Α΄ Γυμνασίου ελληνικές συλλογές ασκήσεων πρόσφατα άρθρα
+ εργασίες
σχολικά βιβλία 1940-2016 Απολλώνιο πρόβλημα
Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου αντιστροφή + γεωμ. μετασχηματισμοί διπλωματικές εργασίες τετράδια γνωστών Γεωμετρών ανακατασκευές βιβλίων (ανενεργή)
Μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου κωνικές τομές γεωμετρικά πρόσφατα βιβλία παλιά βοηθήματα Γεωμετρίας Στήλη της Γεωμετρίας (ανενεργή)
Γεωμετρία Α΄ Λυκείου μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες σύγχρονες βιβλιοπροτάσεις παλιά βοηθήματα Τριγωνομετρίας
Γεωμετρία Β΄ Λυκείου Παραστατική + Προβολική ιδανική βιβλιοθήκη Γεωμετρίας παλιά βοηθήματα Αναλ. Γεωμετρίας
(αρχική σελίδα) η γεωμετρία στις εισαγωγικές εξετάσειςΚιβωτός Εργασιών Γεωμετρίας

προβολή και ανάδειξη εργασιών ελλήνων μαθηματικών (φηφιακή διάσωση και ελεύθερη πρόσβαση σε εξαντλημένα αρχεία σκαναρισμένα)

βοηθήματα Γεωμετρίας βοηθήματα Τριγωνομετρίας βοηθήματα Αναλυτικής Γεωμετρίας Κιβωτός Εργασιών Γεωμετρίας


Για αξιόλογο υλικό διαχρονικά στα υπόλοιπα Σχολικά Μαθηματικά, ελάτε στην σελίδα: Για την αγάπη των μαθηματικών
Για προβλήματα Γεωμετρίας Ολυμπιάδων, σημειώσεις & βιβλία στα Αγγλικά, ελάτε στην σελίδα: Imogeometry

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

G. Lemaire: Η μεθοδική επίλυση του γεωμετρικού προβλημάτος (1946) + λύσεις από Καντζιό (1961)

  • Καντζιός Δημήτριος - Ασκήσεις και Προβλήματα Γεωμετρίας του G. Lemaire (1961)
  • Lemaire G. - Η μεθοδική Επίλυση του Γεωμετρικού Προβλημάτος (2η εκδ. 1946, μετάφραση  Βουδούρη)

Για την ψηφιακή διάσωση (σάρωση και διάθεση) των παρακάτω αρχείων 
ευγνωμονούμε τον Τοπογράφο Μηχανικό Ευάγγελο Μανωλόπουλο.
Το βιβλίο του G. Lemaire ''Η μεθοδική Επίλυση του Γεωμετρικού Προβλημάτος'' σε μετάφραση Γ.Ο. Βουδούρη είναι ένα από τα δυο πιο διάσημα μεταφρασμένα βιβλία της Γεωμετρίας πριν το 1980. Το άλλο είναι η Γεωμετρία των Ιησουιτών που ακόμα κυκλοφορεί στο εμπόριο και μπορεί να βρει κανείς σε παλαιοβιβλιοπωλεία ή μεγάλα βιβλιοπωλεία. Ο (γαλλικός) αυθεντικός τίτλος του βιβλίου είναι ''Méthodes de résolution et de discussion des problèmes de géométrie''. Η 2η και ανανεωμένη του έκδοση  με συμπλήρωμα Γεωμετρίας που βρίσκεται παρακάτω, κυκλοφόρησε το 1946 από το βιβλιοπωλείο Α. Πούντζα.

https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpUzhuS0V3NFI3Wk0/view?usp=sharing

Στο παραπάνω βιβλίο του G. Lemaire (άγνωστο ποια έκδοσης,  Ελληνική ή Γαλλική) είχαμε την τύχη να  κυκλοφορήσει ο Δημήτρης Καντζιός τις λύσεις του σε 2 τουλάχιστον εκδόσεις στα Ελληνικά. Το παρόν βιβλίο όπως και οι λύσεις του με τίτλο Ασκήσεις και Προβλήματα Γεωμετρίας του G. Lemaire ασχολείται κατά βάση με γεωμετρικούς τόπους και κατασκευές.  Κυκλοφόρησε η 1η (εικάζω για την αρίθμηση) έκδοση το 1961 με υπότιτλο ''425 θεωρήματα προς άσκηση και 475 λύσεις'' και αριθμό τελευταίας λυμένης 429 και η επόμενη (εικάζω 2η) έκδοση μεταγενέστερα με υπότιτλο ''500 ασκήσεις και προβλήματα'' και αριθμό τελευταίας λυμένης 500.  Ο Δημήτρης Καντζιός είχε γράψει και μια τρίτομη Γεωμετρία (2 τόμοι Επιπεδομετρία και 1 Στερεομετρία) που είχαν ενσωματωμένες και τις λύσεις των άλυτων ασκήσεών τους.
 
https://drive.google.com/file/d/0B9uh0VymSVrpckF4TFJpQlU0UE0/view?usp=sharing


Όποιος άλλος έχει παλιά βιβλία Μαθηματικών σκαναρισμένα ή εργασίες / μονογραφίες  Γεωμετρίας για να τις σκανάρω εγώ  με πρόθεση να τα μοιραστεί (δημόσια) για να διασωθούν, ας επικοινωνήσει με το parmenides51 παπάκι gmail.com .

2 σχόλια: